Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

WELCOME TO HELL !



Είμαι απολύτως βέβαιος ότι κάποια στιγμή στη ζωή σας είπατε ή ακούσατε ή διαβάσατε την παραπάνω φράση,στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά. Στη μουσική,στα βιβλία,στον κινηματογράφο είναι ίσως η πλέον αμφιλεγόμενη, φρικτή,ευτράπελη αλλά και ειρωνική φράση. Αυτό που ίσως δεν ξέρατε , είναι η Μυθική της προέλευση!Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κόλαση


Τόπος αιώνιας τιμωρίας των αμετανόητων αμαρτωλών,γεμάτος θλίψη,βασανιστήρια,πόνο,φωτιά,θειάφι και μίσος.Ο αντίστοιχος όρος στην Ελληνική Μυθολογία είναι ο Τάρταρος.

Ο Τάρταρος λοιπόν ήταν δευτερεύουσα θεότητα του κάτω κόσμου,γιος του Άδη ή του Αιθέρα ή του Χάους και της Γαίας.Γενικά όμως φέρεται ως μυθικός τόπος λεγόμενος και Τάρταρα όπου κατά τις αρχαίες δοξασίες βασανίζονται οι κακοί μετά το θάνατό τους. Εκεί σύμφωνα με τη Μυθολογία φυλάσσονται καλά κλεισμένοι οι Τιτάνες. Όπως ίσως αντιλαμβάνεστε, ο Τάρταρος δεν είναι ένα ευχάριστο μέρος...

Ο άγρυπνος φρουρός του Τάρταρου


Στην Ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος αντιπροσωπεύει τον φύλακα του Άδη και έχει συνήθως την μορφή ενός σκύλου συνηθέστερα με τρία κεφάλια και με ουρά που καταλήγει σε κεφαλή δράκου.Στη "Θεογονία" του Ησίοδου αναφέρεται:

"Κέρβερος άγριος σκύλος του Άδη, με ηχηρή φωνή και με 50 κεφάλια ".

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η αναφορά.Ο Ησίοδος κάνει λόγο και στο έργο που επιτελεί ο Κέρβερος,ο φοβερός αυτός σκύλος:


"Εκεί εμπρός στέκονται τα βουερά δώματα του χθόνιου Θεού,του ισχυρού Άδη και της φρικτής Περσεφόνης,δεινός κύων και ανελέητος τα φυλάσσει μπροστά,που έχει κακή τέχνη.Στους εισερχόμενους σείει μαζί την ουρά και τα δυο αυτιά του,αλλά να ξαναβγούν δεν τους αφήνει,καραδοκεί και τρώει όποιον συλλάβει να βγαίνει εκτός των πυλών του ισχυρού Άδη και της φρικτής Περσεφόνης."

Φαίνεται πως όταν κάποιος εισέρχεται στον Άδη ο σκύλος αυτός χαίρεται, κουνάει την ουρά του ...Δηλαδή καλωσορίζει τον νεοφερμένο στον κάτω κόσμο!
Δηλαδή στον Τάρταρο...
Δηλαδή
στην Κόλαση!


Κάπως έτσι και με το πέρασμα των αιώνων..: "Welcome to Hell ! " λοιπόν!

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
πηγή: Ησίοδος "Θεογονία"/εκδ. βιβλιο...ΒΑΡΔΙΑ
μετφ-σχόλια: Α.Τσακνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου